Den stora händelsen inom vårt område var förstås riksdagens beslut den 16 april, att förändra förutsättningarna för vad som krävs för att få en byta juridisk könsidentitet, alltså ett nytt personnummer, med allt vad som följer därav. Debatten kom igång sent, många riksdagsledamöter upplevde att de fick begränsad information och partier var oeniga, men i omröstningen följde de allra flesta sitt parti, och förslaget om en förenklad ansökan gick igenom. Nu ser det ut så, att unga som fyllt 16 år (mellan 16 och 18 år krävs även föräldrars tillstånd) får ansöka om byte av juridiskt kön, utan andra krav än ett enkelt intyg från någon av följande kategorier: läkare, psykolog, psykoterapeut eller hälso- och sjukvårdskurator. Samtliga ska vara legitimerade men behöver inte ha specialistkompetens. Ändring av juridiskt kön kommer inte att ha koppling till kroppsförändrande behandlingar, detta delas upp i två lagar, båda ska träda i kraft 2025-07-01.
Naturligtvis hade vi önskat att en mer genomgripande bedömning hade fått finnas kvar inför ett så allvarligt beslut, åtminstone vad gäller unga personer under 25 år. Beslutet handlar inte visserligen inte om medicin eller kirurgi, men vi vet, att en social transition för de flesta är ett steg mot detta.
Vi är mycket tacksamma för alla de röster som hördes i debatten på vår sida, både medlemmar och andra som yttrade sig, även tunga professionella personer som Christopher Gillberg och Agnes Wold, och så de modiga som detransitionerat och vågar gå ut och tala om sitt val som blev fel.
GENID behöver fortsätta att arbeta för att öka medvetenheten om riskerna, och informera om, att det inte finns vetenskaplig evidens för att transition verkligen hjälper de unga som upplever könsdysfori. Detta är inte en ideologisk fråga, utan en fråga där mer forskning och en försiktig och mer öppen inställning behövs. I internationella sammanhang betonas, att frågan har ”fyra ben”, Den medicinska delen, den psykologiska, den sociala och den kognitiva, var och en med sin profession. Orsakerna kring upplevd könsdysfori kan alltså komma ifrån såväl kroppsliga, som psykologiska eller sociala utmaningar, och uppmuntras av ”information” i media och bland kamrater om att ”fel kropp” är en trolig anledning till upplevda svårigheter.
Vad som har hänt efter att den nya lagen antogs, är att Socialstyrelsen behövt uppdatera sina olika texter och kunskapsstöd angående könsdysfori. En viktig nöt att knäcka är vilka som ska kunna anlitas för att ge ett intyg, och på vilka grunder…
GENID är remissinstans och har varit på hearing hos Socialstyrelsen för att inkomma med synpunkter. Vi har naturligtvis välkomnat den möjligheten. Vi framförde många synpunkter, bland annat har vi förordat ett bemötande av de unga där könsdysforin ses i ett större sammanhang, och framhävt att forskning tyder på att många barn som uppfattats som ”trans” ofta växer ifrån detta om ingen social transition görs. Vi framförde även att endast de specialiserade teamen borde vara intygsgivare. Tyvärr ser det inte ut som att de beaktat våra synpunkter nämnvärt.
Vi har ytterligare en möjlighet att yttra oss gällande Socialstyrelsens förslag till föreskrifter, före den 5 februari. Vi tar tacksamt emot hjälp från våra medlemmar med att läsa och komma med synpunkter på deras material innan dess. Vi får hoppas, att den medvetenhet som väckts i frågan leder till större försiktighet trots lagändring,
GENID fortsätter sitt arbete, där det som direkt berör er medlemmar ju är våra Zoom-träffar, det första öppna mötet 2025 är planerat till den 29 januari 19.00. Alla är välkomna. Vi fortsätter att förmedla information via hemsidan och på Facebook. Hör gärna av dig till oss direkt om du behöver tala med någon. Vi föräldrar, anhöriga och vänner kan vara avgörande för en ung person!
Årsmöte kommer enligt stadgarna att ske i april, inbjudan kommer att skickas ut en månad innan, det vill säga i mars. Föreläsare är ännu inte bokad, vi tar tacksamt emot förslag på vad ni vill att föreläsningen ska handla om. Vill ni ha mer tid för samtal med andra föräldrar i samband med årsmötet eller något annat? Alla förslag är välkomna.
Slutligen, medlemsavgiften är föreningens enda inkomstkälla. Vill du fortsätta stödja vårt viktiga arbete, sätt in 200kr på bankgiro 5337-7321 eller på swish 1235403357. Om du vill bidra med en större summa är detta givetvis välkommet.
Styrelsen